Πρώτη γνωριμία με τη γραφειοκρατία

Η άλλη όψη της προετοιμασίας και της πιστοποίησης του γάμου. Αν νομίζετε ότι γάμος σημαίνει μόνο νυφικό, γαμπριάτικο κοστούμι, φώτα, προβολείς και δεξίωση, ε τότε μάλλον είστε γελασμένοι, αφού για να φτάσετε ως αυτό το ποθητό σημείο θα πρέπει να συμπληρώσετε μια σειρά από χαρτιά, να υπογράψετε κάποιες δηλώσεις, να αναζητήσετε ορισμένα δικαιολογητικά… Με δυο λόγια, να τρέξετε λιγάκι!

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι πρώτα και απαραίτητα βήματα για το γάμο σας και ποια, μετά την τέλεση του μυστηρίου.

Πριν γίνετε ζευγάρι

Θα πρέπει να συγκεντρώσετε κάποια δικαιολογητικά για να μπορέσετε να πάτε στην εκκλησία ή το δημαρχείο μαζί με τον αγαπημένο σας. Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

Δικαιολογητικά για το θρησκευτικό γάμο (υποβάλλονται στην εκκλησία της ενορίας)

 • Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία της περιοχής, όπου διαμένατε ως ανύπαντρος/η
 • Δημοσίευση σε ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα (δύο φύλλα, ένα για τον καθένα). Κάποιοι που θέλουν να περάσει ο γάμος του απαρατήρητος, το δημοσιεύουν ακόμα και σε οικονομικές, με ελάχιστη κυκλοφορία… Ωστόσο και αυτό είναι νόμιμο.
 • Παράβολο από δημόσιο ταμείο
 • Σε περίπτωση που ο ένας δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτούνται επιπλέον ληξιαρχική πράξη διαζυγίου ή θανάτου και βεβαίωση από τη μητρόπολη που να αναφέρει το βαθμό τελευταίου γάμου

 

Δικαιολογητικά για τον πολιτικό γάμο  (η άδεια εκδίδεται από το δήμο, όπου βρίσκεται η κατοικία σας ως ανύπαντρος/η)

 • Αίτηση (το έντυπο χορηγείται από το δήμο)
 • Ληξιαρχική πράξη γέννησης
 • Υπεύθυνη δήλωση
 • Διαζευκτήριο για τους χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει
 • Δημοσίευση σε ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα (δύο φύλλα)
 • Παράβολο από δημόσιο ταμείο
 • Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος με την ταυτότητά του
 • Δύο ενήλικοι μάρτυρες με την ταυτότητά τους πρέπει να παρευρίσκονται κατά την τελετή για να πιστοποιήσουν το γεγονός
 • Το επώνυμο που θα πάρουν τα μελλοντικά σας παιδιά θα πρέπει να οριστεί πριν από το γάμο (Εννοείται ότι μπορεί να πάρει του ή της συζύγου ή και των δύο)

Αφού γίνετε ζευγάρι

Έχετε την εντύπωση ότι τελειώσατε; Όχι! Μπορεί εσείς να ενωθήκατε ενώπιον Θεού και ανθρώπων, αλλά όχι και ενώπιον δήμου, κοινότητας και λοιπών κοινωνικών φορέων. Ας δούμε, λοιπόν, ποια χαρτιά θα χρειαστείτε μετά για να θεωρείστε σύζυγοι και μπροστά στο νόμο.

Ληξιαρχική πράξη γάμου

Επειδή χωρίς αυτήν δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε οτιδήποτε από τα παρακάτω, θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα τις ενέργειες για την έκδοσή της. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για την έκδοσή της στο δήμο ή την κοινότητα είναι:

Αίτηση / υπεύθυνη δήλωση, Επίδειξη των δύο αστυνομικών ταυτοτήτων, Βεβαίωση της εκκλησίας, θεωρημένη από τη Μητρόπολη (για θρησκευτικό γάμο), Δήλωση δημάρχου (για πολιτικό γάμο), Άδεια παραμονής (για αλλοδαπούς).

Η δήλωση πρέπει να γίνει έως 40 ημέρες από την ημερομηνία τέλεσης του μυστηρίου

Δήλωση γάμου στα δημοτολόγια

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε: Αίτηση / υπεύθυνη δήλωση (από την υπηρεσία ή το ΚΕΠ), Αστυνομική ταυτότητα, Ληξιαρχική πράξη γάμου

Οικογενειακή μερίδα

Για ν’ ανοίξετε οικογενειακή μερίδα στο δήμο ή την κοινότητα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Αίτηση / υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από την υπηρεσία ή το ΚΕΠ), Αστυνομική ταυτότητα, Εξουσιοδότηση σε κάποιο πρόσωπο της επιλογής σας, εάν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε ο ίδιος Αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων 2 ετών, Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ / ΟΤΕ, Πιστοποιητικό γέννησης, Ληξιαρχική πράξη γάμου, Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Αυτά ήταν όλα! Κι αν ταλαιπωρηθήκατε λίγο, δεν πειράζει! Κερδίσατε τη σιγουριά ότι από εδώ και πέρα, οι νομικοί και κοινωνικοί φορείς αυτής της χώρας θ’ αναγνωρίζουν εσάς και την αγαπημένη σας (σύζυγο πλέον) ως ζευγάρι!

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://greekgroom.gr/wp-content/uploads/2020/02/FILETO.grafiokratia..jpg); }