Γεννήθηκε στους αμπελώνες της Καμπανίας και κατέκτησε τον κόσμο. Ο Καμπανίτης οίνος, η γνωστή σε όλους Σαμπάνια, έχει γίνει συνώνυμο της γιορτής, της χαράς και φυσικά έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του γαμήλιου γλεντιού.
ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ, ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
«I’m tasting the stars»… γεύομαι τα άστρα… αυτό αναφώνησε ο φωτισμένος βενεδικτίνος μοναχός της Μονής του St Pierre de Hautvillers, Dom Perignon, όταν τυχαία ανακάλυψε τη σαμπάνια. Από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, η σαμπάνια παράγεται με έναν και μόνο τρόπο.
Tριάντα πέντε απαράβατους κανόνες ποιότητας πρέπει να σεβαστούν οι παραγωγοί της σαμπάνιας, όπως: oι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της να είναι pinot noir, pinot meunier και chardonnay καλλιεργημένες στην περιοχή της Καμπανίας, τα κλήματα να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, να φυτεύονται σε ορισμένες αποστάσεις και να αποδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών.
Η διαδικασία οινοποίησης είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και αυστηρά καθορισμένη, όπως αυστηρά καθορισμένη είναι και η ποσότητα των σταφυλιών που θα τρυγηθούν κάθε χρόνο, ανά εκτάριο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, πάντα με το χέρι. Οποιοδήποτε άλλο κρασί, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, όσο και να αφρίζει, δεν έχει το δικαίωμα να ονομάζεται σαμπάνια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο προϊόν.
Ποια σαμπάνια θα διαλέξετε είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές και εσείς κάντε την κατάλληλη επιλογή!
ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΗΣ
- NV (non-vintage): Μη χρονολογημένη σαμπάνια. Οι περισσότερες σαμπάνιες είναι NV, αφού βασίζονται σε χαρμάνι κρασιών από διαφορετικές χρονιές, τα οποία επέλεξε ο οινοποιός για να επιτύχει τη συγκεκριμένη σαμπάνια.
- Vintage (ή Millesime): Σαμπάνια συγκεκριμένης χρονιάς. Η ένδειξη στην ετικέτα ακολουθείται από τη χρονιά. Συνηθίζεται μόνο όταν η εσοδεία μιας χρονιάς ήταν αρκετά καλή για να «σηκώσει» μόνη της μια σαμπάνια. Η πιο πρόσφατη κορυφαία χρονιά ήταν το 1990, ενώ αρκετές χρονιές (1978, 1980, 1991, 1992, 1994) δεν ήταν αρκετά καλές για να «δώσουν» vintage σαμπάνιες.
- Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux: Ο βαθμός ξηρότητας μιας σαμπάνιας, ξεκινώντας από την πιο ξηρή (Extra Brut, 0-6 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο) και καταλήγοντας στην πιο γλυκιά (Doux, πάνω από 55 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο). Καταλληλότερη για τη γαμήλια τούρτα θεωρείται η demi-sec (medium sweet).
- Blanc de blancs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο λευκών ποικιλιών, ουσιαστικά δηλαδή από Chardonnay.
- Blanc de noirs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή από συνδυασμούς των Pinot Noir και Pinot Meunier.
- Rose: Ροζέ χρώματος. Το μοναδικό κρασί στην Ευρώπη που επιτρέπεται να γίνει από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού και όχι από ειδική εκχύλιση, όπως κάθε άλλο ροζέ κρασί.
- Cuvee: Αποκλειστικό χαρμάνι (κάτι σαν… copyright) που χρησιμοποιήθηκε στην οινοποίηση μιας συγκεκριμένης σαμπάνιας. Αν αναγράφεται στην ετικέτα υποδηλώνει σπανιότητα, μοναδικότητα και… ακριβότερη τιμή.
ΤΟ SAVOIR VIVRE ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ
Θερμοκρασία: Σερβίρεται δροσερή, ποτέ παγωμένη. Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματός της, έτσι ώστε να είναι απολαυστική και ταυτόχρονα να εκφράζει ελεύθερα την πολυπλοκότητα των αρωμάτων της, κυμαίνεται από τους 8 βαθμούς Κελσίου για τις απλές, έως τους 10 βαθμούς Κελσίου για τις παλαιωμένες vintage σαμπάνιες.
Άνοιγμα: Ο κανόνας λέει: «Όσο μεγαλύτερος ο θόρυβος και ο αφρός στο άνοιγμα, τόσο μικρότερη η ευχαρίστηση στο ποτήρι». Έτσι, πρέπει να ανοίγουμε προσεκτικά τη σαμπάνια (αφού έχουμε λασκάρει το μεταλλικό καλαθάκι ενίσχυσης) στρίβοντας με μαλακές κινήσεις το μπουκάλι και όχι το φελλό, μέχρι αυτός να αφαιρεθεί πλήρως, συνοδευόμενος από ένα διακριτικό ήχο.
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τη σαμπάνια γεμίζοντας το κατάλληλο ποτήρι μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Το καταλληλότερο ποτήρι για το σερβίρισμα της σαμπάνιας είναι το ψηλό ποτήρι τύπου flute, γιατί επιβάλλεται να υπάρχει χώρος για να ξεκλειδωθούν τα «ντροπαλά» αρώματά της, και να ανεβούν, με τη βοήθεια των φυσαλίδων, προς το στόμιο.